Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Να αναθεωρηθεί η απόφαση για τις αμιγείς κατηγορίες ελληνικού μελιού



Θα πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση για τις αμιγείς κατηγορίες ελληνικού μελιού. Να δοθούν και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για κάθε κατηγορία και να αναδιατυπωθεί ο συνολικός αριθμός γυρεοκόκκων που υπάρχουν στα 10 γραμ. μελιού.
Σχεδόν όλα τα ελληνικά θυμαρίσια μέλια έχουν αυτό το ποσοστό πάνω από 90.000 και όχι κάτω, όπως λέει η απόφαση.  
Με αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας μόνο τα τροφοδοτημένα ανταποκρίνονται στην υποχρέωση του συνολικού αριθμού γυρεοκόκκων,<90.000!!.

Δηλαδή αγνό θυμαρίσιο μέλι μπορεί να βγει μη κανονικό,
ενώ  το νοθευμένο από τροφοδοσία μέλι να βγεί κανονικό!!

Για το μέλι πορτοκαλιάς, ποσοστό γυρεοκόκκων >3% δίνει το αμιγές χαρακτήρα. Το μικρό όμως αυτό ποσοστό γυρεοκόκκων, στην πράξη μπορεί να είναι και μικρότερο ακόμα και μηδενικό.
Ουσιαστικά με τη κείμενη νομοθεσία δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατηγορία αυτή. Γι' αυτό θα πρέπει να δοθούν και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού πορτοκαλιάς καθώς επίσης και οι συγκεντρώσεις των ειδικών ουσιών (μάρκες) που περιέχει όπως είναι η methyl-anthranilate και η hesperitin.

Αυτό δημοσίευσε ο κ Ανδρέας Θρασυβούλου στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου