Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τοποθέτηση των Μελισσοσμηνών.

Η νομοθεσία απαγορεύει την τοποθέτηση μελισσοσμηνών κοντά σε δρόμους, κοντά σε μεμονωμένα σπίτια, κοντά σε ποιμνιοστάσια κλπ. Αυτό το πρόβλημα προστίθεται στην γενικότερη έλλειψη τοποθεσιών μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, και οδηγεί σε κατάσταση απελπιστικής έλλειψης κατάλληλων τόπων για την τοποθέτηση μελισσοσμηνών στις περιόδους ανθοφορίας.
Η έλλειψη αυτή δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους μελισσοκόμους που εκδηλώνεται με το φαινόμενο της "αρπαγής". Αφού δηλαδή τα μέρη αυτά είναι λίγα και ... "όποιος προλάβει", ο κάθε μελισσοκόμος προσπαθεί να "πιάσει" (να αρπάξει) όσα περισσότερα μέρη μπορεί μέσα στις περιοχές μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.
Αποτέλεσμα κάποιοι μελισσοκόμοι να έχουν πιάσει πολύ περισσότερο τόπο από όσο πραγματικά χρειάζονται ενώ κάποιοι άλλοι, κυρίως νέοι μελισσοκόμοι, δεν έχουν τόπο να σταθούν.

Ας δούμε το πρόβλημα από κοντά.

Τι ακριβώς σημαίνει "πιάνω" ένα τόπο, και πώς γίνεται αυτό;

Ο μελισσοκόμος ψάχνει για τοποθεσία που έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον, και αφού βρει ένα κατάλληλο μέρος, τότε τοποθετεί εκεί μια άδεια παλιά και άχρηστη κυψέλη ως  "κυψέλη – σημάδι", που δηλώνει στους άλλους μελισσοκόμους ότι εδώ θα φέρει τα μελίσσια του εκείνος. Αν δεν τοποθετήσει "κυψέλη – σημάδι" μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων, δηλαδή θα έρθει την νύκτα φορτωμένος με τα μελίσσια του, και θα διαπιστώσει ότι κάποιος άλλος έχει τοποθετήσει εκεί μελίσσια . Τότε θα πρέπει  φορτωμένος με 100 – 200 μελίσσια, να ψάξει μέσα στην νύκτα εκ νέου για μέρος, πράγμα αδύνατον! 
Έτσι δημιουργήθηκε μεταξύ των μελισσοκόμων ο ΘΕΣΜΟΣ  της "κυψέλης – σημάδι". 

Μία "Κυψέλη - Σημάδι" 
δηλώνει στους άλλους μελισσοκόμους ότι εδώ κάποιος μελισσοκόμος σύντομα θα τοποθετήσει μελίσσια.
 Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλα είναι λογικά Τα προβλήματα αρχίζουν με την κατάχρηση του θεσμού, δηλαδή το φαινόμενο που ο κάθε μελισσοκόμος αφήνει πολλές παλιές κυψέλες σε διάφορα μέρη για να τα πιάσει (να τα έχει για πάντα δικά του) μήπως και κάποτε μπορεί να του χρειαστούν.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να έχουν τοποθετηθεί "κυψέλες – σημάδια" σε μέρη που έχουν χρόνια να τοποθετηθούν μελισσοσμήνη. Απλά, κάποιος έβαλε εκεί πριν χρόνια μια – δύο παλιές άχρηστες σάπιες άδειες κυψέλες, και είναι ήσυχος ότι αν ποτέ στην ζωή του χρειαστεί αυτό το μέρος θα το έχει. Άσε αυτή την σάπια κυψέλη  εκεί  -σου λέει-  για να έχω το μέρος δικό μου, τσάμπα είναι!

Θα φέρει τα μελίσσια του εδώ ή όχι; Είναι ακόμα ζωντανός ή έχει πεθάνει;
Να βάλω εκεί τα μελίσσια μου ή όχι;  Γατί ρε συνάδελφε δεν γράφεις επάνω ένα τηλέφωνο να συνεννοηθούμε;
Μπορεί δηλαδή κάποιος μελισσοκόμος να πηγαίνει τα μελίσσια του για χρόνια στα έλατα της Βυτίνας, και ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια  με "κυψέλες - σημάδια" να έχει πιάσει  3 – 4 καλά μέρη στα έλατα του Καρπενησίου. Εσύ λοιπόν που θέλεις να τοποθετήσεις τις κυψέλες σου στα έλατα του Καρπενησίου δεν μπορείς,  γιατί με καλή πίστη σέβεσαι το γεγονός ότι εκεί έχει δηλώσει με "κυψέλη – σημάδι" πως θα τα φέρει κάποιος άλλος συνάδελφος.
Στο τέλος της περιόδου διαπιστώνεις ότι εκείνος ο συνάδελφος σε κορόιδεψε βασισμένος στην καλή σου πρόθεση και τον σεβασμό που του έδειξες. Δεν τα έφερε! Εσύ όμως από εκείνο το μέρος περίμενες να βγάλεις μεροκάματο. Αδικία και κοροϊδία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως έχει αρχίσει να χάνει την δύναμή του ο θεσμός της "κυψέλης – σημάδι", γιατί πλέον κανείς δεν είναι βέβαιος αν η "κυψέλη – σημάδι" αποτελεί ένδειξη ότι πράγματι θα φέρει κάποιος εκεί τα μελίσσια του, ή την έχει παρατήσει εκεί πριν από χρόνια κάποιος ασυνείδητος πλεονέκτης που ούτε και ο ίδιος την θυμάται, κι αν είναι ακόμα ζωντανός … 

Δηλαδή αυτό το καπάκι 600 ετών δηλώνει οτι αυτό το μέρος είναι "πιασμένο"; 
Και αν ναι, αυτό το μέρος χωράει 150 κυψέλες, εκείνος πόσες θα φέρει;
Το έχει βάλει τώρα πρόσφατα ή είναι παρατημένο εκεί 2 -3 χρόνια;
Αυτός που το άφησε εκεί είναι ακόμα εν ζωή ή έχει πεθάνει;
Για τους παλιούς μελισσοκόμους αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί έχουν πλέον πιάσει τους τόπους που χρειάζονται, ίσως και περισσότερους. Για τους νέους μελισσοκόμους όμως, που ακόμα ψάχνουν για μέρη, αυτό είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Προχθές έψαξα όλη την Β. Εύβοια για να βρω τόπο να βάλω μερικά μελίσσια στην μελιτωματοφορία του πεύκου, και … απελπίστηκα. Όλοι οι δασικοί δρόμοι και τα ξέφωτα ήταν πιασμένα. Ήταν πιασμένα ακόμα και μέρη που απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσιών, όπως πχ άκρη σε δημόσιους δρόμους. Είχαν τοποθετηθεί "κυψέλες – σημάδια" ακόμα και μέσα σε μέρη που αν βρέξει μπορεί να γεμίσουν νερό. Η κατάσταση ήταν κωμική και  τραγική μαζί!

Παράλληλα το πρόβλημα διευρύνεται από κτηνοτρόφους που δεν θέλουν μελίσσια κοντά στα βοσκοτόπια τους και τοποθετούν διάσπαρτες άδειες "κυψέλες – σημάδια" για να κοροϊδέψουν τους μελισσοκόμους ότι δήθεν τα μέρη εκείνα είναι πιασμένα από άλλους μελισσοκόμους και έτσι να τους διώξουν.

Τι ακριβώς προτείνω ως λύση του προβλήματος.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα θα πρέπει να παραμείνει ως ΘΕΣΜΟΣ μεταξύ των μελισσοκόμων, μακριά από κάθε νομοθετικό πλαίσιο. Φαντάζομαι κανείς μας δεν θέλει να υποχρεούται να μαζεύει και παραδίδει στα δασαρχεία έναν τεράστιο φάκελο με έγγραφα – δικαιολογητικά που θα αγανακτήσει για να τα μαζέψει μέσα σε αυτό το απέραντο γραφειοκρατικό χάλι, μετά να πρέπει να κάνει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι ελέφαντας, και μετά να περιμένει και να περιμένει, και πάλι να περιμένει πότε θα αποφασίσουν οι δασικοί υπάλληλοι. Φρίκη!

Αφού λοιπόν θα παραμείνει ως θεσμός, θα πρέπει να βελτιωθεί.
1. Κάθε κυψέλη – σημάδι να γράφει επάνω το τηλέφωνο του μελισσοκόμου. Έτσι, με ένα απλό τηλεφώνημα θα ξέρουμε αν ο μελισσοκόμος εκείνος βρίσκεται εν ζωή και αν υπάρχει πράγματι πρόθεση να μεταφέρει εδώ μελίσσια, ή όχι, τουλάχιστον φέτος.

2. Η κυψέλη – σημάδι να έχει επάνω της μερικά φρέσκα κλαδιά, πράγμα που δηλώνει από μακριά ότι πριν από λίγο καιρό ο μελισσοκόμος ήταν εδώ για να ελέγξει αν το σημάδι του εξακολουθεί να υφίσταται, και άρα σκοπεύει σύντομα να μεταφέρει εδώ μελίσσια. (δείτε παρακάτω εικόνα)

Κυψέλη - Σημάδι.  Επάνω της έχει φρέσκα κλαδιά που υποδηλώνουν οτι ο μελισσοκόμος ήταν πρόσφατα εδώ,
άρα ενδιαφέρεται. Επίσης γράφει όνομα και τηλέφωνο του μελισσοκόμου.
Αυτός ο μελισσοκόμος σέβεται τους συναδέλφους του και δεν κοροϊδεύει!
Αν η κυψέλη – σημάδι δεν έχει επάνω ΚΑΙ φρέσκα κλαδιά ΚΑΙ τηλέφωνο (όπως έχει η επάνω φωτογραφία) να θεωρείται εγκαταλελειμμένη, και να πετάγεται από τον μελισσοκόμο που ενδιαφέρεται να τοποθετήσει εκεί μελίσσια.

Να επαναλάβω και να τονίσω ότι το "πιάσιμο" ενός μέρους με τοποθέτηση "κυψέλης – σημάδι"  είναι ΘΕΣΜΟΣ  που στηρίζεται στο φιλότιμο και την καλή πίστη των συναδέλφων μελισσοκόμων, και όχι κάτι που ορίζεται από την νομοθεσία!
Σύμφωνα με την νομοθεσία για εγκατάσταση μόνιμου μελισσοκομείου ο μελισσοκόμος θα έπρεπε να απευθύνεται στο δασαρχείο την περιοχής για να πάρει τη σχετική άδεια. Αυτό όμως δεν το κάνει κανένας. Τουλάχιστον εγώ μέχρι σήμερα δεν έχω γνωρίσει μελισσοκόμο που να παίρνει τέτοια άδεια, διότι είναι πράγμα χρονοβόρο και δύσκολο (χρειάζεται σχεδιαγράμματα, τοπογραφικά, χρόνο, αυτοψίες …), και επιπλέον το δασαρχείο θα έχει ένα φόρτο εργασίας δίχως λόγο.


Θέλω να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τo Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαξιώνει την έρευνα στη Μελισσοκομία

Παρακάτω δημοσιεύεται γράμμα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας μελισσοκομίας – Σηροτροφίας προς το Τμήμα Μελισσοκομίας του Υπ.Α.Α.Τ. με κοινοποίηση στον υπουργό και τον υφυπουργό.

Ο Καν. (ΕΚ) 1234/2007 (Ενιαίος Κανονισμός ΚΟΑ) σύμφωνα με τον οποίο καταρτίζονται και επιδοτούνται τα τριετή εθνικά προγράμματα μελισσοκομίας, στην παράγραφο 46 δικαιολογεί την συνέχιση των επιδοτήσεων ως εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της βαρρόας κατά τα τελευταία έτη σε πολλά κράτη μέλη και τις δυσχέρειες, που συνεπάγεται η ασθένεια αυτή για την παραγωγή μελιού, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η δράση σε κοινοτικό επίπεδο, διότι πρόκειται για ασθένεια, που δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί πλήρως και πρέπει να αντιμετωπίζεται με εγκεκριμένα προϊόντα. Υπό τις περιστάσεις αυτές και για να βελτιωθούν η παραγωγή και η εμπορία των προϊόντων μελισσοκομίας στην Κοινότητα, θα πρέπει να καταρτίζονται ανά τριετία εθνικά προγράμματα τα οποία να περιλαμβάνουν ενέργειες τεχνικής βοήθειας, καταπολέμησης της βαρρόας, εξορθολογισμού της εποχιακής μετακίνησης, διαχείρισης της ανασύστασης του κοινοτικού μελισσοκομικού κεφαλαίου, καθώς και συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα σε θέματα μελισσοκομίας και των προϊόντων της, με στόχο τη βελτίωση των γενικότερων συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας»

Η κατάρτιση του εθνικού προγράμματος και η επιλογή των δράσεων του ΥπΑΑΤ θα πρέπει, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, να γίνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες καθώς επίσης και με τις Μελισσοκομικές Οργανώσεις, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας (Καν 1221/1987, 797/2007). Πράγματι το ΥπΑΑΤ με τα έγγραφά του με αριθ. Πρωτ.337481/15-12-2009 και 242473/23-2-2010 ζήτησε από τους φορείς, τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα, τις απόψεις τους σχετικά με την υλοποίηση του Καν. 1234/2010 για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Τόσο οι Μελισσοκομικοί φορείς όσο και τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα τάχθηκαν, μεταξύ των άλλων, θετικά για τη συνέχιση της έρευνας. Οι προτάσεις για έρευνα που κατατέθηκαν περιλάμβαναν τα παρακάτω:

Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων εναντίον της βαρρόα και τις επιπτώσεις στις μέλισσες και τα υπολείμματα που αφήνουν.
Διερεύνηση της ανθεκτικότητας της βαρρόα στα διάφορα σκευάσματα.
Μελέτη των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών ιδιαίτερων κατηγοριών μελιού όπως του πολύκομπου, της κουμαριάς, του παλιουριού και της βελανιδιάς.
Διαχωρισμό των εισαγομένων μελιών με τα ελληνικά με βάση τα φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά.
Ταυτοποίηση του βασιλικού πολτού και της γύρης, που παράγονται στη χώρα μας, και τη διαφοροποίηση τους από εισαγόμενα προϊόντα.
Ανάπτυξη μεθόδων διαπίστωσης της νοθείας του κεριού και της ποιότητας της ελληνικής πρόπολης.
Μελέτη των επιπτώσεων απουσίας γύρης στα μελίσσια (ξεχειμώνιασμα, ανάπτυξη άνοιξη, προσβολή από νοσεμίαση).
Διερεύνηση της καταλληλότητας των τροφών εμπορίου στη διατροφή των μελισσών .
Πρόγραμμα πρόβλεψης των μελιτωδών εκκρίσεων της πεύκης και της ελάτης.
Διερεύνηση της πληθυσμιακής εξάπλωσης και πυκνότητας του εντόμου Matsucoccusjosephi το οποίο προσβάλει και δημιουργεί ζημιές στη χαλέπιο και την τραχεία πεύκη.
Μελέτη της μελισσοχωρητικότητας περιοχών που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μελισσιών για την εκμετάλλευση μελιτωδών εκκρίσεων (Κρήτη, Χαλκιδική, Θάσος, Εύβοια κ.ά).
Καταγραφή της μελισσοκομικής χλωρίδας.
Καθορισμό του γενετικού υλικού των φυλών μελισσών στην Ελλάδα και γενετική βελτίωση της μέλισσας.

Το ΥπΑΑΤ παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι απαραίτητη δράση για την υλοποίηση του Καν. 1234/2007, παρά το γεγονός ότι κατατέθηκαν έγκαιρα προτάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ε.Ε. για συνέχιση της έρευνας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία απασχολούν την Ελληνική Μελισσοκομία και τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο με την βοήθεια της έρευνας (βλέπε προτάσεις φορέων), κατήργησε τη δράση έρευνα από το πρόγραμμα του 2011 και μετέφερε τα χρήματα σε άλλες δράσεις.

Αυτό που ιδιαίτερα θλίβει δεν είναι το γεγονός ότι δεν δόθηκαν έστω τα ελάχιστα κονδύλια στην έρευνα που αρχικά είχε αποφασισθεί (50.000 ευρώ από το σύνολο των 5.400.000 ευρώ, μόλις 0,9% του συνόλου), αλλά η απαξιωτική του στάση απέναντι στην έρευνα και γενικά στους ερευνητές της χώρας. Γιατί αγνοούνται τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε 4 Πανελλήνια Επιστημονικά Συνέδρια, καθώς και οι νέες γνώσεις που έχουν αποκτηθεί μέσα από την ερευνητικής προσπάθεια των Ελλήνων ερευνητών σχετικά, με τα προϊόντα της μέλισσας, τους χειρισμούς, τις μελιτοεκκρίσεις, την χλωρίδα, τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών των μελισσών και άλλα πρακτικά θέματα;
Αναγκαζόμαστε να υπενθυμίσουμε το ΥπΑΑΤ ότι η χρηματοδότηση δίνεται από την ΕΕ για να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα του κλάδου για τα οποία η έρευνα, αποτελεί το κλειδί για την επίλυσή τους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή πρόκυψε εκ παραδρομής.
Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας δηλώνει πρόθυμο να ενημερώσει σχετικά με το τι πραγματοποιήθηκε και τι άλλαξε, τα τελευταία 10 χρόνια, μέσω της προσφοράς της έρευνας στον κλάδο της Μελισσοκομίας, τους αρμόδιους του Τμ. Μελισσοκομίας του Υπουργείου, καθώς και να συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, για την κατά το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της Μελισσοκομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, τόσο προς την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σχετικά με το Gaucho (Νεονικοτινοειδή)

Τα νεονικοτινοειδή είναι μια ομάδα φυτοφαρμάκων με τα οποία εμποτίζονται οι σπόροι με στόχο την προφύλαξή τους από τα διάφορα έντομα και μύκητες μέχρι το φύτρωμά τους. Το φυτό που προέρχεται από εμβαπτισμένο σπόρο είναι ολόκληρο τοξικό για τα έντομα, ενώ τελικά τα νεονικοτινοειδή θα καταλήξουν στο πιάτο μας.

Τα φυτοφάρμακα αυτά έχουν ανιχνευθεί στο χώμα, στα διάφορα μέρη των φυτών καθώς και στη γύρη τους. Η ποσότητα τους στη γύρη των φυτών είναι τέτοια που μπορεί να επηρεάσει τις μέλισσες και να τους δημιουργήσει προβλήματα προσανατολισμού. Μια ιταλική έρευνα απέδειξε ότι το φυτοφάρμακο αυτό σε ποσότητα 500-1000 μέρη στο εκατομμύριο αποπροσανατολίζει τις μέλισσες και δεν βρίσκουν το δρόμο επιστροφής στις κυψέλες τους και πεθαίνουν, ενώ σε πιο χαμηλό ποσοστό /100 μέρη στο εκατομμύριο/ ο αποπροσανατολισμός των μελισσών διαρκούσε 24 ώρες πριν τα καταφέρουν τελικά να επιστρέψουν στις κυψέλες τους.

Χρησιμοποιούνται επίσης και στην καλλιέργεια ζαχαρότευτλων. Η ζάχαρη που χρησιμοποιείται από τους μελισσοκόμους για ενίσχυση των μελισσιών τους τον χειμώνα μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ζωή των μελισσών, αν προέρχεται από τέτοια ζαχαρότευτλα. Η χρήση ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο δεν έχει κίνδυνο. Άν έχετε διαφορετικές πληροφορίες σας παρακαλώ αναφέρετε τις.
http://bizy-the-bee.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

Σπόροι καλαμποκιού εμβαπτισμένοι σε Gaucho


Το πρόβλημα αυτό είναι το πρώτο που επισημαίνει ο MELISSOCOSMOS και που θα στείλει και στο Blog που δημιουργήθηκε για την καταγραφή των προβλημάτων της μελισσοκομίας.

Είναι ένα πρόβλημα που η ομοσπονδία μας πρέπει να το παλέψει.
Γράφω αυτά που ξέρω και κατάφερα να μάθω έως τώρα στην δημοσίευση για το Gaucho.

Έχω να πω ακόμα το εξής:
Μετά την ομαδική διαδικτυακή διαμαρτυρία που έκαναν ενωμένα τα μελισσοκομικά Blogs στις 2 Αυγούστου κατά των φυτοφαρμάκων έγιναν οι εξής κινήσεις.
Μίλησα με τον ιδιαίτερο του κυρίου Καρχιμάκη στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, μετά από τηλεφώνημα που μου έκανε για την εν λόγο διαμαρτυρία μας.
Ο κύριος Καρχιμάκης ήταν τότε υφυπουργός, ενώ τον ιδιαίτερο του τον έλεγαν κύριο Κουρή.
Του είπα πως έχουν τα πράγματα σχετικά με την εμβάπτιση των σπόρων στο Gaucho. Μου δήλωσε άγνοια, "ήταν ένα πρόβλημα που δεν τους το είχε θέσει κανείς", μου είπε.
Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα σε ανάρτηση εδώ:


Μου είπε λοιπόν ο κύριος Κουρής ότι δεν γνώριζε καν το θέμα, και ζήτησε λίγο χρόνο για να ενημερωθεί και να δει αν είναι έτσι όπως του τα είπα.

Μου είπε ωστόσο ότι δεν ήταν αρνητική η πρόθεση του υπουργείου προς τους μελισσοκόμους και σίγουρα υπήρχαν περιθώρια για να γίνει κάτι.

Δυστυχώς μετά από αυτό έγινε ανασχηματισμός της κυβέρνησης, κι ο κύριος Καρχιμάκης έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.

Ο κ. Ντούρας σε τηλεφωνική μας επικοινωνία  είπε ότι η ΟΜΣΕ μετέφερε το θέμα του Gaucho στον κύριο Σκανδαλίδη .

Η απάντηση του υπουργείου είναι ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα. Πρόκειται για μια χημική ουσία που παράγει μια πανίσχυρη πολυεθνική εταιρεία, και για να αποσυρθεί πρέπει να παρουσιαστεί έρευνα επιστημόνων που να επιβεβαιώνει την καταστροφική της δράση.
Αυτά κατάλαβα εγώ τουλάχιστον από την κουβέντα που είχαμε με τον Αντιπρόεδρο της ΟΜΣΕ.
Θέλουν έρευνα που να λέει ότι δηλαδή το Gaucho περνάει στους ιστούς των φυτών και καταλήγει πιθανότατα στους καρπούς τους, άρα και στο πιάτο μας. Καταλήγει όμως και στους ανθούς των φυτών, με αποτέλεσμα να βλάπτει τον εγκέφαλο των μελισσών όταν αυτές επισκέπτονται τα άνθη , αποπροσανατολίζονται  και δεν επιστρέφουν ποτέ στις κυψέλες τους.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΟΜΣΕ αδυνατεί να συγκεντρώσει όλες αυτές τις  έρευνες που ζητάει το υπουργείο.

Οι προτάσεις μου λοιπόν είναι οι εξής:

Κατ’ αρχήν η ΟΜΣΕ πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για αυτή την υπόθεση που μπορεί να στρατευτούν μαζί της και να την βοηθήσουν.

Η μελισσοκομία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στο πρόβλημα αυτό, και η μέλισσα το τελευταίο θύμα.

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε η έστω υποψιαζόμαστε ότι ο Καούτσος περνάει και στα τρόφιμα μέσω του καρπού του καλαμποκιού, του σιταριού κ.τ.λ, είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, πιθανόν και για τα ζώα που τρέφονται με τέτοιες τροφές. Η ΟΜΣΕ λοιπόν θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από όποιον έχει συμφέροντα να κάνει την έρευνα για το Καούτσο.

Αν υπάρχουν έρευνες στο εξωτερικό, (που σίγουρα θα υπάρχουν από τη στιγμή που απαγορεύτηκε στην Γαλλία) θα πρέπει να τις αναζητήσει πρώτα εκεί.

Πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του ΕΦΕΤ προκειμένου να ερευνηθεί αν τα νεονικοτινοειδή αφήνουν υπολείμματα σε τροφές που έχουν σχέση και με τον άνθρωπο.

Πρέπει να δώσει δημοσιότητα στο πρόβλημα. Να στείλει το θέμα στα ΜΜΕ τα οποία μπορούν να το αναδείξουν σίγουρα.
Έτσι, αν απαγορευτεί η χρήση των νεονικοτινοειδών, θα ωφεληθεί μαζί με τον άνθρωπο και η μέλισσα.
Είναι δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται επίπονη προσπάθεια και ικανούς ανθρώπους με θέληση και σιδερένια πυγμή, για να ξετρυπώσουν κάθε δύναμη που μπορεί να βοηθήσει.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε με μια απλή επιστολή προς το υπουργείο να ελπίζουμε σε επίλυση.

Φυσικά μια χαλαρή προσπάθεια η επιστολή μόνο και μόνο για τα μάτια των μελισσοκόμων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μάχη κατά του Καούτσο και άλλων ύποπτων φυτοφαρμάκων.




Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Εκχέρσώσεις Θυμαριών - Καταγγελία.

Καταγγελία για εκχέρσωση μεγάλης δασικής έκτασης γεμάτης θυμάρια και άγρια βλάστηση έκαναν οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της περιοχής Αλιάρτου - Θήβας-Δομβραινας και Βαγιών στο υπουργείο. 

Ζητούν την συμπαράσταση όλων των μελισσοκόμων και την αναδημοσίευση της παρακάτω επιστολής που κοινοποιήθηκε ήδη στις αρμόδιες αρχές, για να προστατευθεί το οικοσύστημα και να διατηρηθεί η σπάνια μελισσοκομική χλωρίδα της περιοχής.

Το θυμάρι βρίσκεται υπό διωγμό.   Προφανώς κάποιοι  κρατικοί λαδωμένοι ανεγκέφαλοι, ως "οικοσύστημα" 
αναγνωρίζουν μόνον τα πεύκα και τα έλατα. Αλήθεια οι "οικολόγοι" πού βρίσκονται τέτοιες στιγμές;
Φωτό από Γιάννης Κόλλιας.


Δομβραίνα 25 Ιανουαρίου 2011
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΑΘΗΝΑ
ΚΟΙΝ:
1.-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΑΘΗΝΑ
2.- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΑΔΑΣ - ΛΑΜΙΑ
3.- ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ - ΘΗΒΑ
4.- ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΘΗΒΩΝ – ΘΗΒΑ
5.- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛ/ΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ
6.- Κον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΗΒΩΝ - ΘΗΒΑ

ΘΕΜΑ: Καταγγελία για εκχέρσωση δασικής έκτασης κατάφυτης με θυμάρια. ΣΧΕΤ.:

α) Υπ' αριθμ. 98017/8596από 01/12/2010 έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος /Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης/ Τμήμα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.
β) Υπ'αριθμ 4118 από 18-11-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος /Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας/Διεύθυνση Δασών.
γ) Β.Δ. της 9/30 Ιουνίου 1938, «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως των εις τα γένη θύμος και θύμβρα υπαγομένων φυτών»

Κύριε Υπουργέ Σας γνωρίζουμε - καταγγέλλουμε τα παρακάτω:
1.Δυνάμει της ανωτέρω (α) σχετικής χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΡΗΟΤΟΝ DYNAMICS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. ΡΗΡΤΟΝ DYNAMICS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Φ/Β) ισχύος 1,997 MWp σε δημόσια δασική έκταση στη θέση «Μπορδόσα» του Δ.Δ. Δομβραίνας του Πρώην Καποδιστριακού Δήμου Θίσβης και νυν Δήμου Θηβαίων του Νομού Βοιωτίας.

2.Προ λίγων ημερών διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω εταιρεία δυνάμει της αναφερόμενης άδειας άρχισε με μηχανήματα να διαμορφώνει την αναφερόμενη περιοχή ξεριζώνοντας τα υπάρχοντα θυμάρια και την λοιπή βλάστηση, αν και τούτο (εκρίζωση κλπ θυμαριού), απαγορεύεται από την (γ) σχετική.

Πέραν της ανωτέρω απαγόρευσης η εν λόγω εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από την (α) σχετική (ενότητα Β. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ παρ.1) σε συνδυασμό με την παρ.3.3 της (β) σχετικής. Ήτοι: Ο φορέας της κατασκευής δεν μεριμνά για την πλήρη απομάκρυνση των πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής σε θέσεις μη δασικές, ως προβλέπεται, αλλά τα εναποθέτει σε δασική έκταση δίπλα από την δασική έκταση που καταστρέφει μεγαλώνοντας έτσι την γενόμενη καταστροφή , αδιαφορώντας ούτω και για τους περιβαλλοντολογικούς όρους που έχουν τεθεί.

3.Η έκταση που έχει καταστρέψει μέχρι σήμερα δυνάμει της ανωτέρω (α) σχετικής άδειας είναι περίπου 75 - 80 στρέμματα, όμως αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εκχερσώσεις που το μέγεθος της καταστροφής θα ανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 2.500 στρέμματα. Οι πληροφορίες τούτες επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία το παραγόμενο προϊόν της (ρεύμα) δεν θα το μεταφέρει με τις υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς ρεύματος ,αλλό όπως προκύπτει από την (β) σχετική ,παρ.2.2γ θα κατασκευάσει ιδιόκτητη γραμμή μεταφοράς μήκους 27.252 μ.

4.Σύμφωνα με πληροφορίες οι τοπικές αρχές είχανε γνωμοδοτήσει αρνητικά αλλά παρά ταύτα η περιφέρεια αδιαφόρησε και χορήγησε την «άδεια» για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

5.Με το εν λόγω έργο, αν επιτρέψετε να ολοκληρωθεί, η λιγοστή σπάνια και προστατευόμενη από τον νόμο βλάστηση (θυμάρια) θα καταστραφεί. Ο τόπος μας θα ερημοποιηθεί τελείως και οι μελισσοκόμοι και λοιποί αγρότες της περιοχής θα γίνουν μετανάστες στον τόπο τους.

6.Ως νομοταγείς πολίτες μιας Δημοκρατικής χώρας, πιστεύουμε ότι θα τύχουμε κατανοήσεως ,θα παρέμβειτε δυναμικά και θα σταματήσετε την καταστροφή που συντελείτε από την αναφερόμενη εταιρεία με τις τυπικά νομότυπες άδειες, αλλά κατ, ουσία παράτυπες, για να μην αναγκασθούμε εμείς οι απλοί πολίτες να διεκδικήσουμε μόνοι μας το δίκιο που μας πνίγει, αφού ενέργειες σαν και αυτές, αυτής της εταιρείας, μας οδηγούν στον μαρασμό και τελικά στον αφανισμό.

7.Οι υπηρεσίες προς τις οποίες κοινοποιείται παρακαλούνται για τις κατ αρμοδιότητα ενέργειες των. Ειδικότερα ο Δήμος Θηβαίων παρακαλείται για την άσκηση των ενδίκων μέσων προκειμένου ακυρωθούνε οι χορηγηθείσες άδειες.

Μετά τιμής
Οι καταγγέλλοντες
1.- Σεραφείμ Γκίκας
Προσ. Πρόεδρος Μελ/κου Συλλόγου, Δομβραίνας
2.- Δημήτρης Πουμελιώτης
Πρόεδρος Μελ/κου Συν/σμού, Θηβών
3.- Κων/νος Γκίκας
Πρόεδρος Μελ/κου Συλλόγου, Βαγιών
4.- Ιουλία Καταλειφού
Πρόεδρος Συλλόγου Μελ/μων και φίλων της μέλισσας, Αλιάρτου

Ποιος θα μας σώσει από τις μπουλντόζες της "Πράσινης Ανάπτυξης";

Μακάρι να γίνει κάτι, αλλά δεν νομίζω οτι το κράτος θα σταματήσει τις μπουλντόζες των εργολάβων την δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης. Αυτά είναι συμφωνημένα και τελειωμένα από καιρό.  Μόνον εσείς οι κάτοικοι της περιοχής (μαζί με τον μελισσοκομικό κόσμο)  μπορείτε να φέρετε αποτελεσματική αντίσταση. 
Να γίνει δηλαδή  αυτό που λέμε: "της Κερατέας". 
Μόνον έτσι!



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ελληνοποίηση εισαγομένων μελιών

Το Πρόβλημα:
Κάποιοι έμποροι και τυποποιητές μελιού αγοράζουν εισαγόμενο φθηνό μέλι το οποίο είτε πωλούν κατευθείαν ως Ελληνικό, ή το αναμειγνύουν με Ελληνικά μέλια και το κράμα αυτού του μελιού το διαθέτουν ως Ελληνικό.

Ως πρώτη συνέπεια  αυτού, είναι κάποιοι  τυποποιητές να μην αγοράζουν το μέλι των Ελλήνων μελισσοκόμων το οποίο παραμένει απούλητο στα βαρέλια τους.

Ως δεύτερη συνέπεια συμβαίνει οι νόμιμοι έμποροι και τυποποιητές να αισθάνονται αδικημένοι βλέποντας τους παράνομους συναδέλφους τους να πωλούν ανενόχλητοι το δήθεν "Ελληνικό Μέλι" και να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Γιατί λοιπόν να μην ακολουθήσουν σιγά –σιγά και εκείνοι το παράδειγμα των παρανόμων συναδέλφων τους;

Παράλληλα ο Έλληνας καταναλωτής βλέπει να πωλείται "Ελληνικό Mέλι" σε εξευτελιστικές τιμές, και μετά θεωρεί ότι η τιμή που του προτείνει ο νόμιμος τυποποιητής ή ο μελισσοκόμος είναι υπόθεση αισχροκέρδειας.

Φθηνό εισαγόμενο Μέλι.


Παράγοντες του προβλήματος:
1. Το εισαγόμενο μέλι είναι πολύ φθηνό είτε λόγω διαφοράς νομίσματος είτε ποιότητας είτε και τα δύο. Αυτό αποτελεί δέλεαρ για τον επιχειρηματία.

2. Η νομοθεσία πολύ σωστά απαγορεύει το εισαγόμενο να πωλείται ως Ελληνικό, αλλά οι έλεγχοι από κρατικούς φορείς ίσως είναι λίγοι και ελαστικοί.

3.Ο Έλληνας καταναλωτής λόγω κρίσης προτιμά  τα φθηνά μέλια.

Προτάσεις για τη λύση.
1. Όσον αφορά στον πρώτο παράγοντα, δεν γνωρίζω αν μπορεί να επιβληθεί φορολογία (όπως υπήρχε παλαιότερα) στα εισαγόμενα, ώστε η αγορά τους να μην συμφέρει τον έμπορο ή συσκευαστή.

2. Τώρα όσον αφορά στον δεύτερο παράγοντα: Το κράτος είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί, είτε αδρανεί. Εμείς όμως ως  πολίτες έχουμε δικαίωμα να ελέγξουμε το προϊόν  για την ποιότητα και αυθεντικότητά του. Μια γυρεοσκοπική (και όποια άλλη) ανάλυση μπορεί να δείξει την προέλευση  του μελιού. Η ενέργεια προτείνω  να γίνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα από το συλλογικό μας όργανο την Ο.Μ.Σ.Ε.
Προτείνω δηλαδή η Ο.Μ.Σ.Ε. να αγοράζει μέλια από τα ράφια των καταστημάτων και να τα στέλνει για ανάλυση είτε σε κάποιο εργαστήριο είτε στο πανεπιστήμιο. Αν βρεθεί παράνομο μέλι να ενεργήσει τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες.
Αυτό δεν θεωρώ ότι θα κοστίσει ακριβά. Οι μάρκες μελιών είναι λίγες 10 -15 και βγάζουν από 1 ως 3 τύπους μελιού. Αγοράζοντας 50 κιλά μέλι (περίπου 500€) και αναλύοντας τα στο πανεπιστήμιο μπορούμε να πατάξουμε αυτή την παρανομία.

3. Όσον αφορά στον τρίτο παράγοντα:  Ο καταναλωτής πρέπει να κατανοήσει ότι το Ελληνικό Μέλι είναι ποιοτικά ανώτερο από την πλειοψηφία  των εισαγομένων μελιών, όχι μόνον σε γεύση και άρωμα αλλά και σε διατροφική αξία. Ακόμα θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν το Ελληνικό Μέλι να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές.   
Προτείνω  η ΟΜΣΕ να συντάξει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα της  ένα κατατοπιστικό κείμενο για την ανωτερότητα του Ελληνικού μελιού με τίτλο "Προτιμώ το Ελληνικό Μέλι ". Όχι μόνον γενικότητες και ασάφειες αλλά με λεπτομέρειες και επιστημονικές αναφορές. Ταυτόχρονα να δώσει προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης του Ελληνικού μελιού, ώστε στο θέμα της τιμής να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς.
Παράλληλα εμείς οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να τυπώνουμε ενημερωτικά φυλλάδια  (απλά φυλλάδια του κειμένου της ΟΜΣΕ στον υπολογιστή μας) και να τα δίνουμε στους πελάτες μας. Αυτό από την μία θα κάνει τον καταναλωτή να κατανοήσει την διατροφική αξία του Ελληνικού μελιού και να το προτιμά επίμονα, και από την άλλη θα μάθει ότι το μέλι που πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές ίσως να είναι ύποπτο.

Παρακαλώ τους φίλους μελισσοκόμους να εξετάσουν τις απόψεις μου και να εκθέσουν  τις δικές τους. Θέλει κάποιος συνάδελφος να συμπληρώσει ή να διαφωνήσει με κάτι;

Αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και το θέμα συζητηθεί και ωριμάσει, τότε θα το κοινοποιήσουμε στην ΟΜΣΕ.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σκοπός αυτού του ιστολογίου

Σκοπός αυτού του ιστολογίου είναι η καταγραφή και δημοσίευση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς που ασκούμαστε με τη μελισσοκομία, είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύον επάγγελμα.
Για να λυθεί κατά την άποψή μου ένα πρόβλημα θα πρέπει να ακολουθηθούν τρία πολύ συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα:

1. Αναγνώριση και ονομασία του προβλήματος.
Αυτό αν και φαίνεται αυτονόητο, εν τούτοις δεν είναι πάντα. Πολλές φορές κάποιο πρόβλημα δεν το αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα διότι δεχόμαστε ότι "έτσι είναι τα πράγματα". Και αντιθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ορμώμενοι από συναισθήματα και όχι λογική, "βλέπουμε" προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

2. Κατανόηση της φύσης του προβλήματος και των παραγόντων που το δημιουργούν.
Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό βήμα. Μόλις καταφέρουμε να αντιληφθούμε τους παράγοντες που επιδρούν στα πράγματα και δημιουργούν το πρόβλημα, αυτομάτως μας έρχεται στο μυαλό και ο τρόπος της λύσης του. Αν δεν κατανοήσουμε την φύση του προβλήματος, τότε οι ενέργειές μας θα είναι άστοχες, οι κόποι μας θα πέσουν στο κενό και το ηθικό μας θα καταρρακωθεί, με αποτέλεσμα να απογοητευτούμε και να τα παρατήσουμε.

3. Δημιουργία "πρότασης - σχεδίου" για την λύση του.
Όπως ανέφερα στο βήμα 3, η λογική κατανόηση του προβλήματος μας υποδεικνύει τους τρόπους που πρέπει να δράσουμε. Εδώ, όσο περισσότερα μυαλά σκεφτούν το πρόβλημα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να δημιουργήσουμε ένα λογικό και εφικτό σχέδιο δράσης. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η καλή πίστη στους συναδέλφους και ο σεβασμός στο δικαίωμα του λόγου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει τις σκέψεις του και να διατυπώσει τις προτάσεις του για το σχέδιο της λύσης.
Έτσι, μπορεί πχ η πρόταση κάποιου να αποδειχθεί λογικότερη των άλλων, η από κοινού να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο δράσης, εντοπίζοντας ο καθένας μας κάποιες πλευρές του προβλήματος και την λογική λύση τους.

4. Ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ενέργεια σημαίνει κίνηση. Ενεργώ σημαίνει κινούμαι – δρω. Σημαίνει ότι σηκώνομαι από τον καναπέ μου ή από το καφενείο με τα τσίπουρα, μαζεύομαι με τους συναδέλφους μου και συζητώ τα προβλήματα που με απασχολούν και ταυτόχρονα ακούω τα προβλήματα των άλλων. Αν δεν τρέξω εγώ για τα προβλήματά μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μου τα λύσει κάποιος άλλος. Αλλά κι αν ακόμα προταθεί κάποιος να μου λύσει τα προβλήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει στο όνομα της λύσης των δικών μου προβλημάτων, να λύσει εκείνος τα δικά του. Να ενεργεί δηλαδή για δικό του όφελος. Αυτό πια το έχουμε δει επανειλημμένως στην πολιτική ζωή, δεν χρειάζονται σχόλια.

Φιλοδοξώ λοιπόν αυτό το ιστολόγιο να γίνει μια δημόσια διαδικτυακή συγκέντρωση των προβλημάτων μας και των προτάσεών μας ως μελισσοκόμων, αφενός για να μας συνδέσει ως ένα συλλογικό όν, αφετέρου για να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τα προβλήματά μας και τις προτάσεις μας.

Κάθε τόσο θα υποβάλουμε ως βοήθεια στην ΟΜΣΕ, ένα πίνακα με τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις τους, ώστε πλέον η ΟΜΣΕ να γνωρίζει για να μπορεί να ενεργεί.

Οι απαιτούμενες ενέργειες δεν είναι δυνατόν να γίνουν από εμάς, διότι δεν μπορεί να δρα ο καθένας μόνος του, ή ακόμη και μια ομάδα από εμάς, την στιγμή που υπάρχει το αναγνωρισμένο συλλογικό όργανό μας που λέγεται ΟΜΣΕ. Αυτή έρχεται σε επαφή με τους πολιτειακούς φορείς και μας αντιπροσωπεύει. Μπορούμε μόνον να την βοηθήσουμε ή ακόμα και να την πιέσουμε αν κατά την γνώμη μας διαπιστώσουμε ότι έχει πέσει σε αδράνεια ή έχει αποπροσανατολιστεί.

Τέλος, να υπενθυμίσω ότι αυτό το ιστολόγιο είναι ομαδικό. Μπορεί δηλαδή όποιος συνάδελφος βούλεται, να ζητήσει άδεια πρόσβασης για να κάνει τις αναρτήσεις του, οι οποίες (προσοχή) θα αφορούν μόνον τα προβλήματα των μελισσοκόμων και τις προτεινόμενες λύσεις τους.

Άντε και καλή αρχή :)

Μελισσοκόμος σε απόγνωση. Όχι πιά!


 ΥΓ.
Την ιδέα για αυτό το ιστολόγιο την πήρα από την πρωτοβουλία του ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ