Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σκοπός αυτού του ιστολογίου

Σκοπός αυτού του ιστολογίου είναι η καταγραφή και δημοσίευση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς που ασκούμαστε με τη μελισσοκομία, είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύον επάγγελμα.
Για να λυθεί κατά την άποψή μου ένα πρόβλημα θα πρέπει να ακολουθηθούν τρία πολύ συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα:

1. Αναγνώριση και ονομασία του προβλήματος.
Αυτό αν και φαίνεται αυτονόητο, εν τούτοις δεν είναι πάντα. Πολλές φορές κάποιο πρόβλημα δεν το αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα διότι δεχόμαστε ότι "έτσι είναι τα πράγματα". Και αντιθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ορμώμενοι από συναισθήματα και όχι λογική, "βλέπουμε" προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

2. Κατανόηση της φύσης του προβλήματος και των παραγόντων που το δημιουργούν.
Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό βήμα. Μόλις καταφέρουμε να αντιληφθούμε τους παράγοντες που επιδρούν στα πράγματα και δημιουργούν το πρόβλημα, αυτομάτως μας έρχεται στο μυαλό και ο τρόπος της λύσης του. Αν δεν κατανοήσουμε την φύση του προβλήματος, τότε οι ενέργειές μας θα είναι άστοχες, οι κόποι μας θα πέσουν στο κενό και το ηθικό μας θα καταρρακωθεί, με αποτέλεσμα να απογοητευτούμε και να τα παρατήσουμε.

3. Δημιουργία "πρότασης - σχεδίου" για την λύση του.
Όπως ανέφερα στο βήμα 3, η λογική κατανόηση του προβλήματος μας υποδεικνύει τους τρόπους που πρέπει να δράσουμε. Εδώ, όσο περισσότερα μυαλά σκεφτούν το πρόβλημα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να δημιουργήσουμε ένα λογικό και εφικτό σχέδιο δράσης. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η καλή πίστη στους συναδέλφους και ο σεβασμός στο δικαίωμα του λόγου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει τις σκέψεις του και να διατυπώσει τις προτάσεις του για το σχέδιο της λύσης.
Έτσι, μπορεί πχ η πρόταση κάποιου να αποδειχθεί λογικότερη των άλλων, η από κοινού να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο δράσης, εντοπίζοντας ο καθένας μας κάποιες πλευρές του προβλήματος και την λογική λύση τους.

4. Ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ενέργεια σημαίνει κίνηση. Ενεργώ σημαίνει κινούμαι – δρω. Σημαίνει ότι σηκώνομαι από τον καναπέ μου ή από το καφενείο με τα τσίπουρα, μαζεύομαι με τους συναδέλφους μου και συζητώ τα προβλήματα που με απασχολούν και ταυτόχρονα ακούω τα προβλήματα των άλλων. Αν δεν τρέξω εγώ για τα προβλήματά μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μου τα λύσει κάποιος άλλος. Αλλά κι αν ακόμα προταθεί κάποιος να μου λύσει τα προβλήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει στο όνομα της λύσης των δικών μου προβλημάτων, να λύσει εκείνος τα δικά του. Να ενεργεί δηλαδή για δικό του όφελος. Αυτό πια το έχουμε δει επανειλημμένως στην πολιτική ζωή, δεν χρειάζονται σχόλια.

Φιλοδοξώ λοιπόν αυτό το ιστολόγιο να γίνει μια δημόσια διαδικτυακή συγκέντρωση των προβλημάτων μας και των προτάσεών μας ως μελισσοκόμων, αφενός για να μας συνδέσει ως ένα συλλογικό όν, αφετέρου για να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τα προβλήματά μας και τις προτάσεις μας.

Κάθε τόσο θα υποβάλουμε ως βοήθεια στην ΟΜΣΕ, ένα πίνακα με τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις τους, ώστε πλέον η ΟΜΣΕ να γνωρίζει για να μπορεί να ενεργεί.

Οι απαιτούμενες ενέργειες δεν είναι δυνατόν να γίνουν από εμάς, διότι δεν μπορεί να δρα ο καθένας μόνος του, ή ακόμη και μια ομάδα από εμάς, την στιγμή που υπάρχει το αναγνωρισμένο συλλογικό όργανό μας που λέγεται ΟΜΣΕ. Αυτή έρχεται σε επαφή με τους πολιτειακούς φορείς και μας αντιπροσωπεύει. Μπορούμε μόνον να την βοηθήσουμε ή ακόμα και να την πιέσουμε αν κατά την γνώμη μας διαπιστώσουμε ότι έχει πέσει σε αδράνεια ή έχει αποπροσανατολιστεί.

Τέλος, να υπενθυμίσω ότι αυτό το ιστολόγιο είναι ομαδικό. Μπορεί δηλαδή όποιος συνάδελφος βούλεται, να ζητήσει άδεια πρόσβασης για να κάνει τις αναρτήσεις του, οι οποίες (προσοχή) θα αφορούν μόνον τα προβλήματα των μελισσοκόμων και τις προτεινόμενες λύσεις τους.

Άντε και καλή αρχή :)

Μελισσοκόμος σε απόγνωση. Όχι πιά!


 ΥΓ.
Την ιδέα για αυτό το ιστολόγιο την πήρα από την πρωτοβουλία του ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ

8 σχόλια:

 1. Καλή αρχή και καλή δύναμη,μακάρι να υπάρξη ανταπόκριση και εννοείτε λύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή αρχή.
  Εννοείται ότι θα έχει αμέριστη στήριξη και προβολή και από τον MELISSOCOSMO καθώς επίσης προτάσεις και λύσεις των προτάσεων αυτών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παναγιωτη πολυ καλη ενεργεια.
  Η δυναμις εν τη ενωσει.
  Μπραβο για την αμεση αποκριση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλή αρχή.
  Και την επίλυση του μικρότερου προβλήματος να επιτύχει, θα είναι μεγάλο πράγμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παναγιώτη έβαλες το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Καλή αρχή, καλή συνέχεια και εύχομαι τα καλύτερα αποτελέσματα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΤ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΟΝΩΝ.
  Δεν νομιζω οτι δεν μπορουν να λυθουν,απλα θελει βουληση και εργασια.
  Νομιζω οτι δεν συμφερει σε καποιους να τα ΛΥΣΟΥΝ.

  Ακομη μια φορα Παναγιωτη βλεπουν οι φιλοι σου και ολοι οι υπολοιποι που δεν ασχολουνται με την Μελισσοκομια, οτι εισαι ανθρωπος που δεν καθεται στον καναπε.
  Μπραβο!! και ο ΜΗΤΣΟΣ ειναι εδω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θέλω να πιστεύω ότι θα βγει κάτι θετικό. Η στεγανοποίηση των προβλημάτων σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στην επίλυση τους, απλά τα παρατείνει και σε πολλές περιπτώσεις τα διογκώνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή