Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Να κινηθεί η ΟΜΣΕ για τους ψεκασμούς του φοίνικα.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής εξέδωσε  την παρακάτω ανακοίνωση για τους ψεκασμούς του φοίνικα:
 "http://www.lavreotiki.gr/images/stories/ANAKOINVSEIS/A____.pdf"
 και νομίζει ότι έτσι αποφεύγει τις ευθύνες.(τουλάχιστον εκείνος ο δήμος εξέδωσε ανακίνωση, άλλοι όχι)

Στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρει ότι: "Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι της περιοχής όπως λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή ζημιών στα μελίσσια."

Κάποιος μελισσοκομικός φορέας πρέπει να τους εξηγήσει ότι τα  "απαραίτητα μέτρα" θα πρέπει να τα πάρει ο ίδιος ο δήμος που σκορπάει τα δηλητήρια, και όχι οι μελισσοκόμοι.
Τα μέτρα είναι απλά:  θα πρέπει δηλαδή να κόψει τις ταξιανθίες ώστε οι μέλισσες αλλά και τα άλλα άγρια ωφέλιμα επικονιαστικά έντομα να μην βρίσκουν δηλητηριασμένη τροφή.  

Αν νομίζει ο δήμος ότι έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει όλα τα είδη της άγριας μέλισσας όπως πχ οι βομβίνοι, αλλά και των άλλων επικονιαστικών εντόμων,  είναι γελασμένος, και πολύ εύκολα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατηγορία της ζωοκτονίας εξ΄αμελείας.
Το 84% των καλλιεργούμενων ειδών στην ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτάται για τη γονιμοποίησή τους από τις μέλισσες και τα άλλα επικονιαστικά έντομα, τα οποία δεν έχει δικαίωμα ο κάθε δήμος να καταστρέφει.

Άλλωστε  δεν είναι δυνατόν κάθε τόσο που θελήσει κάποιος να ψεκάσει, οι μελισσοκόμοι να κουβαλάνε πανικόβλητοι εκατοντάδες μελίσσια ... δεν μπορεί η μελισσοκομία να βρίσκεται διαρκώς υπό διωγμό. 

Προτείνω λοιπόν ότι θα πρέπει καταρχήν να ενεργήσει η συνομοσπονδία (ΟΜΣΕ). Παρόλο που από το γενικότερο νομικό πλαίσιο όποιος ψεκάζει δίχως να παίρνει ΕΚΕΙΝΟΣ κάθε μέτρο προφύλαξης, καθίσταται υπεύθυνος για τις ζημιές που προκαλεί στους άλλους, θα πρέπει και η ΟΜΣΕ να ζητήσει και να πετύχει την έκδοση υπουργικής απόφασης που να υποχρεώνει σαφέστατα τους δήμους ή οποιονδήποτε άλλον, να έχει πρώτα κόψει τις ταξιανθίες από τους φοίνικες πριν επιχειρήσει οποιονδήποτε τοξικό ψεκασμό. Η ΟΜΣΕ οφείλει να κινηθεί προς εκείνη την κατεύθυνση (αν δεν το έχει ήδη πράξει και να επιμείνει μέχρι να το πετύχει.  Αλλά η ΟΜΣΕ που βρίσκεται στην Λάρισα, και δεν αντιμετωπίζει ακόμα τέτοιο πρόβλημα,  δεν θα ενεργήσει αν δεν της το ζητήσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι της Αττικής και νοτίου Ελλάδος. Το σκαθάρι του φοίνικα.
Οι ταξιανθίες (τσαμπιά με άνθη) του φοίνικα. Θα πρέπει να κοπούν  πρίν τον ψεκασμό,  που είναι πράγμα απλό, ανέξοδο και γρήγορο, και όχι να κουβαλάνε οι μελισσοκόμοι τα μελίσσια τους από νομό σε νομό που είναι χρονοβόρο δύσκολο και πολυέξοδο. Φωτογραφία John Tann

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου