Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ψεκασμοί - Φυτοφάρμακα - Εντομοκτόνα - Μέλισσες

Περιγραφή του προβλήματος

Το πρόβλημα με τις δηλητηριάσεις των μελισσών είναι πολύ παλιό και παρόλο που η νομοθεσία είναι υπέρ των μελισσών, του οικοσυστήματος και της υγείας του καταναλωτή,  το πρόβλημα παραμένει άλυτο εξαιτίας της δικής μας αδιαφορίας αλλά και δειλίας. Η νομοθεσία λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια απαιτεί από τους καλλιεργητές να κάνουν προσεκτική χρήση των εντομοκτόνων φυτοφαρμάκων. Παράδειγμα το άρθρο 29 του  νόμου 721/1977


Επίσης και το άρθρο 32 παρ. 10 του νόμου  2538/01.12.1997 - (ΦΕΚ 242 - 01.12.1997) , που είναι αυστηρότερο ορίζοντας και το ύψος του χρηματικού ποσού του προστίμου, υπέρογκο για την εποχή εκείνη!


Οι συγκεκριμένοι νόμοι χρειάζονταν ερμηνεία διότι ναι μεν υποχρεώνουν τον αγρότη να "μεριμνήσει" για την προστασία των μελισσών και του οικοσυστήματος, αλλά δεν διασαφηνίζουν ποια ακριβώς είναι αυτή η μέριμνα!  Νεότερες όμως μελέτες και αποφάσεις διασαφήνισαν αυτό το θέμα.  Προσέξτε τις παρακάτω εικόνες, μιλάνε μόνες τους. 
Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Κλικ για μεγέθυνση
Πορίσματα της Ιατρικής σχολής για την αποφυγή καταστροφών .
Κλικ για μεγέθυνση


Απόφαση του νομάρχη Λάρισας. Πηγή


Πηγή


Πηγή
 Από τα παραπάνω  αποσαφηνίζεται ότι ο χρήστης μελισσοτοξικών φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένη μέριμνα, δηλαδή να μην ψεκάζει στην εποχή της ανθοφορίας, η αν ο ψεκασμός είναι επιβεβλημένος, τότε να ψεκάζει αργά το σούρουπο όταν οι μέλισσες δεν πετούν. Ακόμα θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μελισσοκόμων και αγροτών για να αποφεύγεται η δηλητηρίαση των μελισσών.

Γιατί όμως αφού ο νόμος υποστηρίζει την ορθή χρήση των εντομοκτόνων φυτοφαρμάκων,  τα προβλήματα συνεχίζονται;

Παρόλο που ο νόμος προστατεύει απο τα φυτοφάρμακα τις μέλισσες και το οικοσύστημα γενικότερα,
οι δηλητηριάσεις μελισσών εξακολουθούν κάθε χρόνο να αποδεκατίζουν πολλά μελισσοκομεία,
και το οικοσύστημα διαρκώς επιβαρύνεται.
Γιατί τίποτα από αυτά που ορίζει ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις δεν εφαρμόζεται στην πράξη; Διότι οι μελισσοκόμοι και οι αγρότες δεν ενδιαφέρθηκαν να διαβάσουν και να εφαρμόσουν τους νόμους, και η πολιτεία εκτός από την θέσπιση νόμων δεν ασχολείται άλλο με αυτό το πρόβλημα, αφού υποτίθεται πως κάθε νόμιμος πολίτης θα πρέπει να καταγγείλει τις παρανομίες που τον έβλαψαν, και έτσι θα ξεκινήσει η νομική διαδικασία. 
  Φυσικά ο ανημέρωτος μελισσοκόμος παρ' όλη την ζημιά που έπαθε δεν πρόκειται να θέσει σε λειτουργία κάποια νομική διαδικασία.  Το πολύ - πολύ  να  τσακωθεί με τον επίσης ανημέρωτο αγρότη ή απλά θα κάνει τα παράπονά του στους φίλους του στο καφενείο και θα περιμένει δικαιοσύνη εξ ουρανού ...  Και το πρόβλημα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο επαναπαυόμαστε στην μεταξύ μας κλάψα. Αυτή όμως η κλάψα ταιριάζει σε ανώριμα παιδιά του δημοτικού ενώ στους  ώριμους και υπεύθυνους ανθρώπους ταιριάζει να κάνουν σωστές και υπεύθυνες κινήσεις.

Τι προτείνω:

Προτείνω να ζητήσουμε από την πολιτεία τα παρακάτω:
   1. Με υπουργική απόφαση (πρόταση στο υπουργείο από ΟΜΣΕ) να υποχρεούνται οι εταιρείες εισαγωγής και παρασκευής φυτοφαρμάκων να αναγράφουν καθαρά επάνω στην συσκευασία των μελισσοτοξικών σκευασμάτων ότι η χρήση τους είναι θανατηφόρος για τις μέλισσες και να υπάρχει σχετική σήμανση (εικόνα) ώστε ακόμα και ο πιο επιπόλαιος  χρήστης να το αντιληφθεί.

Μιά τέτοια εικόνα θα πρέπει να υπάρχει
επάνω σε κάθε μελισσοτοξικό σκεύασμα.

   2. Με υπουργική απόφαση για όλη την επικράτεια (πρόταση στο υπουργείο από ΟΜΣΕ) να απαγορεύεται ρητώς ο ψεκασμός  την περίοδο ανθοφορίας και μελιττωματοφορίας  οποιασδήποτε καλλιέργειας ως και των ανθισμένων ζιζανίων. Σε περιπτώσεις που επείγει ο ψεκασμός για να σωθεί η αγροτική παραγωγή, ο ψεκασμός να γίνεται μετά την δύση του ηλίου, όταν δηλαδή οι μέλισσες δεν πετούν.
(Μέχρι σήμερα η απαγόρευση αυτή υπήρχε μόνον ως κατά τόπους αποφάσεις κάποιων νομαρχιών και έτσι δεν ίσχυε σε όλη την επικράτεια. Ακόμα δεν αναφερόταν και στα ζιζάνια πχ βρούβα, λαψάνα κλπ, ούτε στα  μελιττώματα  από μελίγκρες που έχουν και αυτά ίση σημασία με την ανθοφορία αφού οι μέλισσες τα επισκέπτονται με μεγάλη προθυμία.)

   3.  Με υπουργική απόφαση για όλη την επικράτεια (πρόταση στο υπουργείο από ΟΜΣΕ) οι χρήστες μελισσοτοξικών σκευασμάτων να υποχρεούνται να δηλώνουν εγκαίρως την πρόθεσή τους να ψεκάσουν στον δήμο της περιοχής τους, ο οποίος θα ενημερώνει  με κάποιον τρόπο τους μελισσοκόμους .
α. με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου, 
β. ή με ενημέρωση των Μελισσοκομικών Κέντρων,
γ. ή με ενημέρωση της ΟΜΣΕ και η οποία να ενημερώνει την ιστοσελίδα της, ή με δημιουργία ιστοσελίδας (και ως μπλόγκ θα ήταν απολύτως δωρεάν) . Αυτό μάλιστα θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε κι εμείς οι μελισσοκόμοι, αλλά πώς θα υποχρεώσουμε τους αγρότες να το δηλώνουν στον δήμο τους και ο δήμος τους σε εμάς;

   5. Με υπουργική απόφαση (πρόταση στο υπουργείο από ΟΜΣΕ) να τοποθετηθεί στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων  αφίσα με προειδοποίηση για τους συγκεκριμένους νόμους πχ ότι ο ψεκασμός κατά την ανθοφορία απαγορεύεται ή πρέπει να γίνεται μετά την δύση του ηλίου, ότι ο χρήστης θα πρέπει να ειδοποιεί τον δήμο κλπ...

Πρόταση για αφίσα που θα βρίσκεται αναρτημένη στα καταστήματα φυτοφαρμάκων.   6. Να δημιουργηθεί από εμάς του μελισσοκόμους (όσους έχουν γνώση αγροτικών θεμάτων) ένας κατάλογος με τους γνωστούς ετησίους μελισσοτοξικούς ψεκασμούς και να δημοσιοποιηθεί στα περιοδικά και στο διαδίκτυο ώστε να τους γνωρίζουμε όλοι μας,  πχ
Προσοχή! Οι ημερομηνίες και τα αίτια δεν ισχύουν.
Ο παραπάνω πίνακας αποτελεί απλώς παράδειγμα για τον προτεινόμενο πίνακα.
   7. Η δημιουργία ενός σύντομου ντοκιμαντέρ  ή μιας διαφήμισης  (από ΟΜΣΕ ή όποιου χομπίστα ενδιαφέρεται) που θα κυκλοφορούσε ελεύθερα στο διαδίκτυο θα συνέβαλε πολύ στην αφύπνιση της κοινής γνώμης και στην αύξηση της συνείδησης του αγρότη. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο ή οικονομικά υπέρογκο, απλά θέλει λίγο ενδιαφέρον.

Θέλεις κάτι να προσθέσεις;
Δεν συμφωνείς με κάτι;
Έχεις κάποια άλλη ιδέα;

Περιμένω τις προτάσεις σας ...

Οι μέλισσες όμως ... δεν περιμένουν ...


9 σχόλια:

 1. Πάνο σε ποιό κράτος νομίζεις οτι ζούμε;;;
  Πιάσαμε επ'αυτοτοφόρω να ψεκάζουν με δηλητήρια τους φοίνικες και δεν ξέρει ΚΑΝΕΙΣ βάσει ποιού νόμου και πώς θα τιμωρηθεί ο δράστης.Αδιαφορία πλήρης από ΌΛΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάρκο οι νόμοι δυστυχώς είναι ασαφείς. Κάποιοι νομάρχες εκδίδουν αποφάσεις κάθε χρόνο για να προστατέψουν την μελισσοκομία, αλλά σε άλλους νομούς δεν υπάρχει προστασία. Γι αυτό προτείνω να ζητήσει η ΟΜΣΕ από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να εκδώσει απόφαση με ισχύ για όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την οποία όποιος ψεκάζει θα υποχρεούται σε συγκεκριμένες ενέργειες: Πχ κόψιμο τα άνθη του φοίνικα, να μή ψεκάζει κατα την διάρκεια της ανθοφορίας ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν να ψεκάζει μετά την δύση του ηλίου, να ενημερώνει τους μελισσοκόμου πχ τον μελισσοκομικό σύλλογο της περιοχής κλπ.

   Από την άλλη θα πρέπει οι μελισσοκομικοί μας σύλλογοι να λειτουργήσουν πιέζοντας την πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση. Αν περιμένουμε να πέσει βοήθεια από τον ουρανό ... δύσκολο...

   Διαγραφή
 2. ΦΙΛΕ ΠΑΝΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ. ΕΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ όμως έχω αποθαρρυνθεί. Έθεσα τις προτάσεις μου προς συζήτηση εδώ και σε πολλές μελισσοκομικές ομάδες facebook. Είδες εσύ κανένα ενδιαφέρον; Είδες κάποιος να έθεσε κάποια δική του πρόταση;
   Να προσπάθησε να επαναδιατυπώσει - διασαφηνίσει κάποια πρόταση από εκείνες που έθεσα;
   Έστω, να σχολιάσει κάποιος κάτι;

   Φοβόμαστε τους κλέφτες που κλέβουν 3-5 μελίσσια, και από την άλλη έχουμε τέτοιους αγρότες και κηπουρούς που τα σκοτώνουν ανά εκατοντάδες ...

   Διαγραφή
 3. Σήμερα μιλούσα στο instagram με έναν μελισσοκόμο στην Ιαπωνία. Προσπαθούσε να μου εξηγήσει ποιες ακριβώς ειναι οι δραστηριότητες τους εκεί και μου έλεγε οτι αυτός κυρίως βγάζει χρήματα απο το μέλι. Με την επικονίαση δεν ασχολείται και τόσο.

  Οταν τον ρώτησα τι εννοεί, μου απάντησε οτι και στην Ιαπωνία, όπως και στην Αμερική, οι αγρότες πληρώνουν τους μελισσοκόμους για να μεταφέρουν τα μελίσσια τους εκεί που είναι οι ανθοφορίες, για να επικονιάσουν τα φυτά και να κάνουν περισσότερους καρπούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υποψιάζομαι πως ο Έλληνας ακόμα κι αν φτάσει να επικονιάζει με το χέρι, τα φαρμάκια θα τα ρίχνει έστω και παράνομα. Είμαστε σαν λαός κουτοπόνηροι και ανήθικοι, και γι αυτό φτάσαμε εδώ.

   Διαγραφή
 4. Ως αγρότης και ως κάτοικος χωριού(θα καταλαβεις γιατι το λεω),θα επισημάνω κάποια πράγματα.
  1)Ο ψεκασμός,έστω και ανθισμένων ζιζανίων σε φάρμες,γίνεται κατά σειρά δέντρων και όχι σε όλη την επιφάνεια του τεμαχίου.Στη συγκεκριμένη περίπτωση η καταστροφή ενός μελισσιού από το συγκεκριμένο και ΜΟΝΟ αίτιο είναι μύθος.Αυτός που ψεκάζει όλη την επιφάνεια είναι απικίνδυνος!
  2)Η μελίγκρα νομίζω ότι είναι κάτι καταστροφικό για τον αγρότη,οπότε δεν γίνεται να μην ξεκαστεί ή τέλος πάντων να μην καταπολεμηθεί.
  3)Είχα μια κουβέντα με βαμβακοπαραγωγό,και μου είπε οι ψεκασμοί στο βαμβάκι πρέπει να γίνονται νύχτα διότι το σκουλίκι είναι νυχτόβιο.Προφανώς οι δηλητηριάσεις γίνονται από χέρια ατόμων που δεν ξέρουν...άρα ενημέρωση...

  Κατ'εμέ το πιο σωστό που πρέπει να γίνει,είναι μια σοβαρή,ελεγχόμενη ενημέρωση των αγροτών κυρίως του νέου πληθυσμού και σοβαρός έλεγχος όλου του πληθυσμού σε λογικά πλαίσια.
  Οι φωτογραφίες με μέλισσες και Χ κτλ,δεν θα βάλουν μυαλό στον χωριάτη(με την κακή έννοια) αγρότη...έχει την θεωρία του που δεν αλλάζει για πλάκα...
  Τέλος,όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές,το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν είναι μόνο της τάξεως "φταίνε οι αγρότες","ψεκάζουν οι αγρότες" κτλ κτλ...Η πορεία αγρότη-μελισσοκόμου πρέπει να είναι κοινή,καθώς υπάρχουν μόνο ωφέλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ φίλε δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

   1ον. Στην περιοχή μου πέρσι αγρότης ψέκαζε με τρακτέρ ολόκληρα χωράφια για την αυτοφυή ανθοφορία (λαψάνα) στις 12 το μεσημέρι, 50 μέτρα από τα μελίσσια μου. Δεν είναι καθόλου μύθος λοιπόν.
   Όταν του είπα να το κάνει αργά το σούρουπο μου απάντησε: "ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του" και αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η εικόνα της ικανοποίησης που είχε στο πρόσωπό του. προφανώς ηδονιζόταν που μου προξενούσε καταστροφή.
   Αν όμως υπήρχε νόμος που να απαγορεύει τον ψεκασμό την ημέρα, θα φοβόταν το αυτόφωρο.

   2ον. Η μελίγκρα πράγματι καταστρέφει τα δένδρα, αλλά θα μπορούσε να ψεκαστεί επίσης αργά το απόγευμα. Αλλά ... "ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του" και οι άλλοι ας πάνε να πνιγούν.

   3ον, αυτό είναι πολύ σωστό και το γνωρίζω αλλά θα πρέπει να ζητήσουμε από την πολιτεία. Το κράτος μόνο του δεν κάνει ποτέ τίποτα, εκτός κι αν πρόκειται κάποιοι να φάνε γερά.

   Διαγραφή