Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Απάντηση στα ερωτήματα περί αναγκαιότητας νόμου για την προστασία των μελισσών από τα ψεκάσματα.


Η ιστοσελίδα έλαβε την παρακάτω επιστολή προς δημοσίευση.

Στο περιοδικό της ΟΜΣΕ «Μελισσοκομικό Βήμα» και στο τεύχος 87, σελίδα 20 δημοσιεύεται η επιστολή του συναδέλφου Παναγιώτη Αδάμου με θέμα "Δεν θέλουμε άλλους νόμους, αλλά να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες".   
Η συγκεκριμένη επιστολή αναφέρεται εναντίον της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΟΜΣΕ για αίτημα στην πολιτεία προκειμένου να ψηφιστεί νόμος που να απαγορεύει ΡΗΤΩΣ τους ψεκασμούς με μελισσοτοξικά σκευάσματα τις ώρες που πετούν οι μέλισσες.  Για όσους δεν έχουν λάβει το περιοδικό, μπορούν να διαβάσουν όλο το άρθρο στις δύο παρακάτω εικόνες.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

 Επειδή η πρόταση αυτή ετέθη στην ΟΜΣΕ από τον σύλλογο που ανήκω «Κηφήνας» Αν. Αττικής, και ήμουν ο εισηγητής και συντάκτης της πρότασης, επιτρέψτε μου να απαντήσω.  

Ο κ. Αδάμος, παρόλο που ο ίδιος ομολογεί στην επιστολή του ότι βρίσκει τις θέσεις μας ρεαλιστικές (ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα – είναι εφαρμόσιμες)  δεν θέλει να ψηφιστεί τέτοιος νόμος, διότι όπως υποστηρίζει, η υπάρχουσα νομοθεσία μας προστατεύει.

Αφού, στην συνέχεια της επιστολής του, αναφέρεται σε ένδεκα !!! νόμους, διατάγματα και κανονισμούς, καταλήγει στο συμπέρασμα πως από τους παραπάνω 11 νόμους ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ  ότι τελικά ο νόμος μας προστατεύει, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Μα αγαπητέ συνάδελφε κ. Αδάμο, όταν μία νομοθεσία δεν εφαρμόζεται, τότε λοιπόν ΔΕΝ μας προστατεύει.  Κατ αρχάς και μόνον η λέξη "προκύπτειπου αναφέρατε, παραπέμπει σε συμπεράσματα … δικά σας συμπεράσματα.  

Όταν λοιπόν καλέσετε τα αστυνομικά όργανα να σταματήσουν έναν ψεκασμό, δεν μπορείτε να τους δώσετε ένα μάτσο χαρτιά με 11 νόμους, διατάγματα και κανονισμούς, τους οποίους θα πρέπει εκείνη τη στιγμή τα όργανα να μελετήσουν (πράγμα ανέφικτο) για να βγάλουν και οι ίδιοι το συμπέρασμα ότι αυτός ο ψεκασμός είναι παράνομος και πρέπει να σταματήσει αμέσως, πόσο μάλλον να συλληφθεί ο παράνομος ψεκαστής και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο. 
Για να ενεργήσουν τα όργανα,  θα  πρέπει να τους δώσετε ένα σαφέστατο άρθρο νόμου που να αναφέρει "ορθά – κοφτά" ότι αυτό απαγορεύεται.  Διαφορετικά οι αστυνομικοί θα  σου πουν ότι δεν μπορούν να τον σταματήσουν, και πως αν εσύ ο μελισσοκόμος πιστεύεις πως αδικείσαι, κάνε μηνύσεις και αγωγές. Δηλαδή κάτσε πρώτα να καταστραφείς και μετά τρέχα για χρόνια να βρεις το δίκιο σου στα δικαστήρια.

Η υπάρχουσα λοιπόν νομοθεσία  δεν εφαρμόζεται διότι είναι διάσπαρτη και διάτρητη.  
Ως παράδειγμα αναφέρω ότι έστω πως η οδηγία στην ετικέτα ενός  μελισσοτοξικού σκευάσματος αναγράφει "Μην ψεκάζετε όταν οι μέλισσες είναι παρούσες". Εδώ ο νόμος απαγορεύει τον ψεκασμό αν οι μέλισσες είναι παρούσες, ασχέτως αν είναι ώρα που πετούν. Κοροϊδευόμαστε;
Εμείς λοιπόν ζητάμε να απαγορεύεται ο ψεκασμός τις ώρες που πετούν οι μέλισσες (δηλαδή είτε είναι παρούσες είτε όχι). Διότι βάσει τη ισχύουσας νομοθεσίας, ο αγρότης θα παριστάνει τον χαζό και θα υποστηρίξει πως πριν ψεκάσει, κοίταξε, και δεν είδε να είναι μέλισσες παρούσες, αλλά μάλλον αυτές ήρθαν αργότερα. Άντε μετά εσύ να αποδείξεις ότι ήταν παρούσες.  Και είναι γνωστό ότι όταν κατηγορείς κάποιον, εσύ είσαι αυτός που θα πρέπει πρώτα να καταφέρεις να αποδείξεις την ενοχή του, και όχι εκείνος να αποδείξει την αθωότητά του.

Για τους λόγους που μέχρι σήμερα η ισχύουσα νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε και δεν μας προστάτεψε, για τους ίδιους λόγους λοιπόν θα συνεχίζει να μην εφαρμόζεται.  Ενώ ένας νέος σαφέστατος νόμος που θα απαγορεύει ΡΗΤΩΣ τα ψεκάσματα τις ώρες που πετούν οι μέλισσες, θα είναι εύκολα κατανοητός δίχως ανάγκη συμπερασμάτων, θα αναταράξει τα νερά, θα κάνει "θόρυβο" και θα δημιουργήσει μία νέα αρχή. Αυτό ζητάμε λοιπόν.

Αλλά μια και είστε συνταξιούχος ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και άρα γνωρίζετε από νομικά, θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, αν όλη αυτή η υπάρχουσα διάσπαρτη νομοθεσία συνοψιστεί και κωδικοποιηθεί σε έναν νέο, βελτιωμένο και σαφέστατο νόμο, ποιο είναι το πρόβλημα;

Επίσης σχόλια που κάνετε παρακάτω όπως ότι εμείς οι μελισσοκόμοι βαριόμαστε να κόψουμε χόρτα και ψεκάζουμε … κάνουμε κριτική του καναπέ κλπ, όχι μόνον δεν είναι αλήθεια, όχι μόνον δεν βοηθούν την κατάσταση, αλλά μάλιστα μας ζημιώνουν αφού δίνουν επιχειρήματα σε όσους ψεκαστές δεν θέλουν να μας σεβαστούν.  

Εδώ κρίνω σκόπιμο επισημάνω πως  η απόφαση για το συγκεκριμένο αίτημα της ΟΜΣΕ προς την πολιτεία έχει ήδη ληφθεί ομόφωνα στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΟΜΣΕ, και τα όργανα της ΟΜΣΕ είναι υποχρεωμένα να ενεργήσουν για την υλοποίησή του. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον με μία νέα απόφαση της ΓΣ της ΟΜΣΕ, και όχι με επιστολές σε περιοδικά. . Μη το ξεχνάμε …

Ευχαριστώ 
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος 
μέλος του μελισσοκομικού συλλόγου Αν. Αττικής "ο Κηφήνας"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου