Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Απόσταση μεταξύ μελισσοκομείων


Λάβαμε το παρακάτω email:



Καλησπερα, εχω ενα μεγαλο προβλημα. Ειμαι νεος επαγγελματιας μελισσοκομος και μολις ηρθε και εγκατασταθηκε κοντα μου (στο χωραφι του γειτωνα) ενας παλιος μελισσοκομος που εχει παρα πολλες κυψελες - μελισσες. Η περιοχη μου εχει μεγαλη ανθοφορία και γιαυτο ειναι περιζήτητη. Επεσε ραγδαια η παραγωγη μου και σκεφτομαι να τα παρατησω,αφου δεν υπαρχει καμια αλλη τοποθεσια καλυτερη απο αυτη μιας και ειναι και το δικο μου σπιτι διπλα. Τι να κανω? Ευχαριστω πολυ - schoinae@gmail.com


Δεν είστε ο μόνος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν υπάρχει νομοθεσία που να ρυθμίζει τις αποστάσεις μεταξύ μελισσοκομείων.  Όταν ένα μελισσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων από ένα άλλο, και η περιοχή δεν έχει ανάγλυφο, δηλαδή δεν έχει λόφους, δρόμους, δένδρα και ότι μπορεί να "σημαδεύει" έναν τόπο, παρατηρείται η παραπλάνηση των μελισσών, όπου το δυνατό μελισσοκομείο "τρώει" το αδύνατο. 


Στην παραπάνω περίπτωση, αν η απόσταση του άλλου μελισσοκομείου είναι τόσο κοντά στο δικό σας που να υπάρχει παραπλάνηση, μπορείτε να επικαλεστείτε (και πρέπει να το αποδείξετε) πτώση της παραγωγής σας λόγω παραπλάνησης (κλοπή ζωικού κεφαλαίου).  Παράδειγμα: αν δίπλα στο σπίτι σας δημιουργηθεί νόμιμα ένα σχολείο, λόγω της ενόχλησης η αξία του ακινήτου σας θα μειωθεί. Παρόλο που το σχολείο είναι νόμιμο, έχετε δικαίωμα να απαιτήσετε αποζημίωση, και αν το χειριστείτε έξυπνα θα την πάρετε. 

Στην περίπτωσή σας όμως θα εμπλακείτε σε έναν δικαστικό αγώνα και πρέπει να έχετε καλό δικηγόρο και υπομονή. 

Αν η περιοχή έχει ανάγλυφο, δηλαδή μεταξύ των δύο μελισσοκομείων υπάρχουν δένδρα, δρόμοι κλπ,  είτε η απόσταση του άλλου μελισσοκομείου είναι μεγαλύτερη των 80 μέτρων, τότε πιθανότατα η πτώση της παραγωγής σας δεν οφείλεται στην παραπλάνηση. Οφείλεται είτε στην πτώση της ροής του νέκταρος, είτε στην μελισσοχωρητικότητα της περιοχής. 
Δεν μπορείτε όμως να απαιτήσετε ότι το νέκταρ της ανθοφορίας της περιοχής είναι δικό σας. Έχουν και οι άλλοι μελισσοκόμοι  δικαίωμα να ζήσουν.  Δεν μπορείτε να έχετε την ανθοφορία μίας περιοχής δική σας, όπως και ένας έμπορος δεν μπορεί να απαιτήσει να κλείσουν τα άλλα καταστήματα για να έχει την αγορά δική του. 

 Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά πολλές συγκρούσεις μεταξύ μελισσοκόμων, και λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί στρέφονται στην μελισσοκομία, και το πρόβλημα διαρκώς θα γίνεται εντονότερο.  Όλοι μελισσοκόμοι θα θέλαμε να είχαμε μία περιοχή δική μας, αλλά αυτό δεν γίνεται. 

Σίγουρα αυτός δεν είναι λόγος να παρατήσετε τη μελισσοκομία, απλά με κάποιο τρόπο θα προσαρμοστείτε στα δεδομένα. 

Αυτή είναι η άποψή μου βάσει των γνώσεων που έχω. Περιμένω όμως στα σχόλια και τις απόψεις των άλλων συναδέλφων.
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. 





1 σχόλιο: