Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Αναφορά για τήν ΓΣ της ΟΜΣΕ της 23/2/2019 του Π.. Παναγιωτόπουλου στον μ/σ αν. Αττικής "ο Κηφήνας"

Ως αντιπρόσωπος του συλλόγου μας οφείλω να ενημερώσω τα μέλη για τα γεγονότα της  ΓΣ της ΟΜΣΕ της 23/2/2019,  έτσι όπως εγώ τα αντιλήφθηκα.

Αγαπητοί συνάδελφοι , φτάσαμε στη Λάρισα το μεσημέρι της Παρασκευής 22/2. Αμέσως επισκεφτήκαμε τα γραφεία της ΟΜΣΕ.   Όμως εκεί δεν βρήκαμε  παρά ελάχιστους μελισσοκόμους. Έτσι βγήκαμε έξω και αμέσως συναντηθήκαμε τυχαία  με τον συνάδελφο Μόσχο Ντιώνια και τον Β. Ντούρα.  
Ο Αγαπητός συνάδελφος Ν. Πλαιοκώστας μέχρι αργά την νύκτα ήρθε σε επαφή με πολλούς μελισσοκόμους ως διαμεσολαβητής, προσπαθώντας να συμβιβάσει τα πράγματα και να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, πράγμα που πιστεύω πως το κατάφερε, και συντέλεσε στην λύση τους προβλήματος που θα δούμε παρακάτω.

H ώρα έναρξης των εργασιών της ΓΣ είχε ορισθεί η 10:00.  Όταν προσήλθα στο κτίριο περί της 09:20 συνοδευόμενος από  τους  αγαπητούς συναδέλφους Ν. Πλαιοκώστα και Ν. Παναγιωτάκο, στο κτίριο υπήρχε αρκετός κόσμος – συνάδελφοι από πολλά μέρη της Ελλάδος.   Αφού  πέρασε λίγη ώρα με χαιρετισμούς μεταξύ γνωστών συναδέλφων, και η ΓΣ δεν ξεκινούσε τις εργασίες της, ρώτησα και έμαθα ότι το ΔΣ της ΟΜΣΕ και οι αντιπρόσωποι των υπό διαγραφή συλλόγων βρίσκονταν στον τρίτο όροφο του κτηρίου που λειτουργούσε ως κυλικείο, και διαπραγματεύονταν το θέμα της διαγραφής τους.  
Αντί δηλαδή το θέμα της διαγραφής να γίνει ληφθεί απόφαση και συμφωνία μέσα στις εργασίες της ΓΣ παρουσία όλων των μελών, προτίμησαν να το κάνουν πρίν τις εργασίες της ΓΣ.  Εμένα προσωπικά αυτό δεν μου άρεσε και φοβάμαι μήπως μας δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Όταν εισήλθα στην αίθουσα του κυλικείου για να δώ τι συμβαίνει, βρήκα άτομα του ΔΣ της ΟΜΣΕ  και των αντιπροσώπων των  συλλόγων του «Συνδέσμου» καθισμένα σε ένα μεγάλο τραπέζι, και γύρω τους να βρίσκονται όρθιοι συνάδελφοι που παρακολουθούσαν.

Τελικά το ΔΣ της ΟΜΣΕ και οι αντιπρόσωποι των υπό διαγραφή συλλόγων του «Συνδέσμου» ήρθαν σε συμφωνία, με την οποία:

1-.  Το ΔΣ της ΟΜΣΕ αποσύρει το θέμα της διαγραφής τους.

2-. Οι υπο διαγραφή σύλλογοι διαλύουν τον «Σύνδεσμο Μελισσοκομικών Συλλόγων»  που είχαν συστήσει. 

3-. Οι σύλλογοι του «Συνδέσμου» αποσύρουν τις μηνύσεις εναντίον της ΟΜΣΕ και του κ. Ντούρα.

4-. Να παραιτηθούν κάποια μέλη από το ΔΣ της ΟΜΣΕ για  να αναλάβουν τις κενές θέσεις μέλη που είχαν εκλεγεί ως αναπληρωματικά.

5-. Να γίνει νέα ΓΣ της ΟΜΣΕ περί τον Νοέμβριο στην οποία θα τροποποιηθεί το καταστατικό της ΟΜΣΕ.  Δεν κατάλαβα όμως ποια ακριβώς ήταν τα επίμαχα άρθρα του καταστατικού που θα πρέπει να αλλάξουν και ως προς τι.

Οι αντιπρόσωποι των  συλλόγων  του πρώην «Συνδέσμου» προσπάθησαν  επίσης να θέσουν ως όρο την ένταξη άλλων δύο μελισσοκομικών συλλόγων στην ΟΜΣΕ (δεν κατάλαβα σε ποιους συλλόγους αναφέρονταν).  Ο κ. Ντούρας απάντησε ότι η ΟΜΣΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα να δεχθεί συλλόγους που πληρούν τις προϋποθέσεις του καταστατικού μας (πολύ σωστά κατά την άποψή μου, διότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το καταστατικό μας).

Εδώ θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω το εξής:  Στο τέλος της διαπραγμάτευσης  υπήρξε δισταγμός για συμφωνία, και προς στιγμή φοβήθηκα ότι δεν θα επιτευχθεί.  Την λύση έδωσε ο πρόεδρός μας αγαπητός συνάδελφος Ν. Παναγιωτάκος εκφωνώντας λίγα λόγια για την ενότητα του κλάδου μας και μάλιστα αυτή την δύσκολη στιγμή, που έκαναν τους  διαπραγματευτές τελικά να συμφωνήσουν, και το πρόβλημα ξεπεράστηκε.  Αμέσως  όλα τα παριστάμενα άτομα ξέσπασαν σε χειροκρότημα για την ορθή και καταλυτική στάση του προέδρου μας.  Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον πρόεδρό μας.

Κατόπιν όλοι οι συνάδελφοι κατεβήκαμε στο ισόγειο, στην αίθουσα συνεδρίασης, και σε λίγο ξεκίνησαν οι εργασίες της ΓΣ.  Είχα ενημερώσει  τον κ. Ντούρα ότι θα προτείνω τον εαυτό μου ως πρόεδρο της ΓΣ.  Ο κ. Ντούρας με παρεκάλεσε λόγω της έντασης της ημέρας να τεθεί ως πρόεδρος ο αγαπητός συνάδελφος κ . Κακαγιάννης (αν θυμάμαι σωστά το όνομά του) του Μ/Σ  Λάρισας που ήταν -είπε- γνωστό σε όλους ότι ήταν ουδέτερος  στο θέμα της διαγραφής των συλλόγων του πρώην «Συνδέσμου», και  να πρότεινε εμένα ως αντιπρόεδρο.   Αφού όμως έτσι είχε το θέμα, του ζήτησα να μην οριστώ ούτε ως αντιπρόεδρος, προκειμένου το καθήκον της αντιπροεδρίας  να το αναλάβει κάποιος άλλος συνάδελφος που επίσης θα ήταν γνωστός  για την ουδέτερη στάση του, και έτσι ορίστηκε κάποιος συνάδελφος που δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του (μάλλον Λεονταράκης), από κάποιον μελισσοκομικό σύλλογο της Κρήτης (μάλλον Χανίων).  
Τα ονόματα πάντως θα τα δείτε στα πρακτικά της ΓΣ της ΟΜΣΕ, που στο εξής θα αποστέλλονται στους συλλόγους. (Ναι, το πετύχαμε!)

Κάποιο μέλος της ΓΣ πρότεινε να ανατεθεί το καθήκον της προεδρίας της ΓΣ στον συνάδελφο Αλ. Γουσιάρη,  ο οποίος όμως και  αρνήθηκε.  Γραμματέας προτάθηκε από τον κ. Ντούρα  η συνάδελφος Κ. Καρατάσου.  Τα προτεινόμενα μέλη δέχθηκαν και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους.

Το θέμα της διαγραφής των συλλόγων του πρώην «Συνδέσμου»  τελικά δεν ετέθη στην ημερήσια διάταξη αφού πλέον είχαν πάψει να συντρέχουν οι αιτίες διαγραφής τους.  Ο κ. Ντούρας έκανε μία σύντομη πληροφόρηση για το περιεχόμενο της «συμφωνίας του τρίτου ορόφου». 

Ο κλάδος μας είχε πάλι ενωθεί, και όλοι είχαμε πάρει ένα καλό μάθημα (τουλάχιστον έτσι νόμιζα … θα καταλάβετε αμέσως παρακάτω … ).

Μετά από την έγκριση του οικονομικού απολογισμού του ΔΣ (ψήφισα λευκό), και διάφορες ερωτήσεις και παρατηρήσεις, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι εισηγήσεις των συλλόγων μελών.  Μοναδικός σύλλογος που είχε εισηγήσεις ήμασταν εμείς,  ο Κηφήνας.  Σημειώστε όμως ότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν αναφέρονταν οι εισηγήσεις μας, αλλά μας είχαν εντάξει στο θέμα «Γενικότερη Συζήτηση».   Θεώρησα ότι πρόκειται για την συνηθισμένη «χαλαρότητα» και όχι για σκοπιμότητα. Είχα όμως γελαστεί… 

Κλήθηκα στην έδρα (αναλόγιο) και εκφώνησα την πρώτη εισήγηση του συλλόγου μας με θέμα «Η μελισσοκομική αλληλεγγύη να είναι νόμιμη». Μετά το τέλος της εκφώνησης κάλεσα τον πρόεδρο της ΓΣ να διεξάγει διαβούλευση και ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ΟΜΣΕ για την έγκριση της εισήγησης. Όμως με έκπληξη πληροφορήθηκα από τον πρόεδρο της ΓΣ ότι η ψηφοφορία θα γίνει στο τέλος, και μου έδωσε την εντολή να  προχωρήσω στην ανάγνωση και των υπολοίπων δύο εισηγήσεων, δηλαδή «Τα πρακτικά των ΓΣ της ΟΜΣΕ να αναρτώνται σε κοινή θέα στο διαδίκτυο» και «Να επιδοτηθούν από την ΕΕ τα μη μελισσοτοξικά φυτοφάρμακα».

Μετά το τέλος των εκφωνήσεων των εισηγήσεων του Κηφήνα,  ενημέρωσα τους συναδέλφους της ΓΣ ότι καλούνται να ψηφίσουν για το αν το ΔΣ της ΟΜΣΕ ενεργήσει για την εκπλήρωση των εισηγήσεων, και περίμενα ότι θα διεξαχθεί κανονικά η καθιερωμένη διαβούλευση και ψηφοφορία.  Όμως ο πρόεδρος της ΓΣ με "ευχαρίστησε" για τις εκφωνήσεις και μου έδωσε την εντολή να κατέβω από το αναλόγιο και να καθίσω κάτω, και πως η ψηφοφορία θα γινόταν στο τέλος ... 
Και πάλι θεώρησα ότι αυτό γινόταν λόγω άγνοιας και ανεπάρκειας του προέδρου της ΓΣ να λειτουργήσει την συνέλευσή μας κανονικά, και όχι λόγω σκοπιμότητας και μάλιστα πονηρής, όπως αντιλήφθηκα αμέσως μετά.  Η ψηφοφορία θα γινόταν – μου είπε- σε λίγο για όλα τα θέματα μαζί.

Το λόγο και το βήμα έλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου μας Ν. Παναγιωτάκος και απεύθυνε έκκληση προς τους διαχειριστές των μελισσοκομικών ομάδων του διαδικτύου, να μην γίνονται αναρτήσεις που αναφέρονται σε τροφοδοσίες και φάρμακα, διότι διαβάζονται και από μη μελισσοκόμους που δεν  γνωρίζουν,  και θα νομίζουν ότι οι μελισσοκόμοι κάνουμε κάτι πονηρό.  Οι συνάδελφοι συμφώνησαν με τον πρόεδρό μας  και χειροκρότησαν. 

Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο κ. Ντούρας και ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΓΣ με νεύμα του με κάλεσε στην έδρα να μου μιλήσει.  Μου είπε ότι λόγω της έντασης της ημέρας να μην διεξάγουμε ψηφοφορία και διαβούλευση για να μην δημιουργηθεί επιπλέον ένταση. Αυτό το εννόησα ως φόβο μήπως ξεσπάσει και πάλι ένταση για την εισήγηση του συλλόγου μας περί της δημοσίευσης των πρακτικών, που μάλλον ήταν και θέση των συλλόγων του πρώην «Συνδέσμου».  
Του απάντησα επί λέξη:  «εγώ με αυτό που μου ζητάτε διαφωνώ, αλλά εσείς είστε ο πρόεδρος της ΓΣ» και κάθισα πάλι στη θέση μου, βλέποντας με απογοήτευση την ΓΣ να βαδίσει σύντομα προς το τέλος της.
Αμέσως όμως εστίασα την προσοχή μου σε αυτά που έλεγε εκείνη τη στιγμή  ο κ. Ντούρας.

Εδώ αγαπητοί συνάδελφοι δώστε πολύ προσοχή στο τι είπε ο κ. Ντούρας και μμάλιστα με σηκωμένο δάκτυλο:  
«Στις εισηγήσεις των μελών δεν κάνουμε ψηφοφορία, αλλά θα τις έχουμε στο αρχείο μας και θα τις λαμβάνουμε υπόψιν μας».

Με λίγα λόγια αισθάνθηκα ότι όλο αυτό ήταν προσυνεννοημένες μηχανορραφίες και ρεγουλαρίσματα με σκοπό να εμποδίσουν την ΓΣ της ΟΜΣΕ να λάβει αποφάσεις πάνω στις εισηγήσεις μας. Διότι αν η ΓΣ λάμβανε αποφάσεις,  το ΔΣ της ΟΜΣΕ και ο πρόεδρός του κ.Ντούρας θα ήταν υποχρεωμένοι μετά  να τις εκτελέσουν.

Καταλάβατε τι έκαναν;

Δηλαδή ο πρόεδρος του ΔΣ  και ο πρόεδρος της ΓΣ προσπάθησαν να εμποδίσουν τα μέλη της ΓΣ να λάβουν απόφαση!!! 

Προσπάθησαν να ασκήσουν επάνω μου ψυχολογική πίεση για να παρεμποδίσουν κάποια από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Η αντίδρασή μου ήταν άμεση: σηκώθηκα όρθιος (πρόβαλα ένσταση) και πληροφόρησα τον πρόεδρο της ΓΣ ότι ο Κηφήνας θα ενημερωθεί για αυτή την προσβολή και την ύπουλη μεθόδευση, και κατόπιν απευθύνθηκα στα μέλη της ΓΣ εξηγώντας τους τι είχε συμβεί στο παρασκήνιο.  Δυστυχώς είχα εκνευριστεί τόσο πολύ που φώναζα διαρκώς.  Ζητώ συγνώμη γι αυτό, αλλά ως άνθρωπος έχω κάποια όρια που στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαν ξεπεραστεί και παραβιαστεί.

Όταν οι δύο πρόεδροι διαπίστωσαν ότι «το κόλπο δεν έπιασε» αμέσως προτάθηκαν  τελικά να γίνει η ψηφοφορία, και ειδικά ο πρόεδρος της ΓΣ ισχυρίστηκε ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να εμποδίσουν την ψηφοφορία, σε απόλυτη δηλαδή αντίθεση με αυτά που είχαν δηλώσει πρίν.  
Ο αγαπητός συνάδελφος Ν. Παλαιοκώστας πλησίασε στην έδρα και ως ένδειξη διαμαρτυρίας πήρε πίσω τα έγραφα των εισηγήσεων του συλλόγου μας εξηγώντας αμέσως  στην ΓΣ και εκείνος του λόγους.

Τελικά οι εισηγήσεις μας επανεκφωνήθηκαν (από την κ. Καρατάσου αυτή τη φορά) και διεξήχθη διαβούλευση και ψηφοφορία σύμφωνα με την οποία οι εισηγήσεις περί  «μελισσοκομικής αλληλεγγύης» και «επιδότησης μη τοξικών φυτοφαρμάκων» εγκρίθηκαν ως είχαν*,  ενώ η  περί «δημοσίευσης πρακτικών»   εγκρίθηκε με την τροποποίηση τα πρακτικά να μην δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, όμως να στέλνονται στους συλλόγους ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλοι οι μελισσοκόμοι.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η 23/2/2019 ήταν μία μεγάλη μέρα για τον μελισσοκομικό συνδικαλισμό. 
Ήταν η μέρα που έγιναν απολύτως κατανοητά τα εξής: 

1-. Ο κλάδος πρέπει πάση θυσία να παραμείνει ενωμένος.

2-. Μετά την κάθε εισήγηση στις γενικές Συνελεύσεις θα ακολουθεί διαβούλευση και ψηφοφορία, και το ΔΣ με τον πρόεδρό του υποχρεούνται να  εκτελούν τις αποφάσεις τις ΓΣ.

3-. Η διαδικασίες λειτουργίας της ΟΜΣΕ (και της ΓΣ της ΟΜΣΕ χωλαίνουν) και φάνηκε περισσότερο  από ποτέ η ανάγκη θέσπισης «Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας»  και  «Τυπικού Διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης» της ΟΜΣΕ. 

Αγαπητοί συνάδελφοι θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες από κοντά στα γραφεία του συλλόγου μας.  Να είστε όλοι καλά.

Τα κείμενα των εισηγήσεων βρίσκονται εδώ: 

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

---------------
* ενημέρωση:
Στο κείμενο της αναφοράς μου έχω κάνει ένα λάθος. Σπουδαίο λάθος!
Αναφέρω ότι οι δύο εισηγήσεις εγκρίθηκαν ως είχαν, όμως δεν έγινε έτσι. Η εισήγηση για την επιδότηση από την ΕΕ των μη μελισσοτοξικών ή λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοφαρμάκων, δεν πέρασε ως είχε αλλά τυποποιήθηκε σύμφωνα με την άποψη ΕΝΟΣ συναδέλφου μας (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του ούτε τον σύλλογο που αντιπροσώπευε).
Ο συγκεκριμένος συνάδελφος που μου είπε ότι ήταν περιβαλλοντολόγος, πρότεινε να επιδοτηθούν ΜΟΝΟΝ τα μή μελισσοτοξικά και όχι τα λιγότερο μελισσοτοξικά φυτοφάρμακα.
Ο λόγος είναι ότι από τα πολύ τοξικά για τις μέλισσες φυτοφάρμακα, κάποια είναι λιγότερο από τα άλλα, όμως είναι κι αυτά «μπάμ και κάτω». Έτσι λοιπόν αν υπήρχε ο όρος «λιγότερο μελισσοτοξικά» αυτά θα επιδοτούνταν, και η έρευνα δεν θα στρέφονταν στα μη μελισσοτοξικά αλλά οι εταιρείες θα μεθόδευαν πονηριές για επιδοτηθούν από την ΕΕ τα χημικά τοξικά, αφού θα χαρακτηρίζονταν «λιγότερο» τοξικά.
Πολύ σωστό!
Να λοιπόν ποια είναι η δύναμη της συλλογικότητας. ΕΝΑΣ και μόνον συνάδελφος αντιλήφθηκε κάτι σωστό και μας «ξύπνησε» όλους!
Γι αυτό πάντα οι προτάσεις μας προς το κράτος ή την ΕΕ θα πρέπει να έχουν περάσει από διαβούλευση και η απόφαση να λαμβάνεται από την ΓΣ με ψηφοφορία.
Η συλλογικότητα που λειτουργεί δημοκρατικά έχει κι άλλες δυνάμεις … που αν και είναι γνωστές στους περισσότερους, θα γίνουν από όλους μας αντιληπτές εν καιρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου